Пут, поклоничко путовање! Чим смо га отпочели, учинили први корак у „радосну тугу“ Великог поста – ми сагледавамо далеки, веома далеки циљ. То је радост Васкрса, то је улазак у славу Царства Божијег. И та визија, предукус Васкрса, чини великопосну тугу радосном, а наш напор у посту „духовним пролећем“. Ма колико да је ноћ тамна и дуга, током целог поста нам стално сија на хоризонту мистериозна и лученосна зора. „Не лиши нас наших очекивања, о Човекољупче!“

Протопрезвитер Александар Шмеман – Велики пост
_____________________________________________
http://wp.me/p6MeHD-S1

Пост: како смо стигли довде?

Пост: како смо стигли довде?

У манастиру Благовести у Дивостину, у Епархији шумадијској, у недељу 26. марта 2017. године, др Растко Јовић, доцент на катедри за Канонско право на ПБФ Универзитета у Београду, одржао је предавање на тему „Пост: како смо стигли довде?“.
wp.me

Please log in to like,wonder,share and comment !

Ја знам твоје невоље, твоје патње, твоје борбе и слабости твог живота. Ја знам твој кукавичлук, твоје грехе и упркос њему кажем ти: „Дај ми срце твоје, љуби ме какав јеси!“ Ако чекаш да постанеш анђео да би се предао љубави, онда ме никад нећеш љубити. Ако си слаб у испуњавању својих дужности и у вежбању својих врлина, а ако често падаш у оне грехе које не желиш више да чиниш, Ја ти допуштам да ме волиш. Љуби ме такав какав јеси! Данас стојим пред вратима твога срца као просјак. Ја – Цар царева. Куцам и чекам, пожури да ми отвориш. Не позивај се на своју беду. Када би ти потпуно могао схватити своје сиромаштво, ти би умро од бола. И оно што би ме заболело, јесте управо то, када бих видео да сумњаш и губиш поверење у Мене.

Мисли на то да ме љубиш такав какав јеси. И нека дође шта хоће. Не чекај да будеш свет да би ме могао љубити. Онда ме никада нећеш љубити. А сад , дете моје, иди , иди! … и љуби ме такав какав јеси….

Св. Јеросхимонах Серафим Вирицки
__________________________________________
https://podviznickaslova.wordp....ress.com/2017/04/23/

Напредак у љубави Христовој

Напредак у љубави Христовој

Не упињите се да изагнате мрак из собе ваше душе. Отворите неку рупицу да уђе светлост, па ће мрак побећи...
podviznickaslova.wordpress.com

Please log in to like,wonder,share and comment !

Из послушања (рађа се) молитва! Свети оци кажу да се у манастир не долази да би се молио, већ да би се учио послушању. Ако чиниш послушање – то је твоја молитва. Зато, ако ти неко од братије каже да нешто урадиш, иди и уради. Ако неко чини послушање, то највише успокојава душу старца. Ако се успокојава душа старца, успокојава се и Бог. Ако си успокојио старца, успокојио си Бога свога. Старац је видљиви бог. У теологији иконе се каже, по Светом Василију Великом, да поштовање према икони прелази на Прволик – тако је код нас у односу према старцу. Зато, пази да те ни најмања помисао не одвоји од старца. То могу из искуства да кажем у односу на старца Јосифа Исихасту. Кад год бих прихватао неку помисао против њега, губио сам благодат. Свети Теодор Студит каже да смо ми у манастиру сабрани како би у љубави и јединству Духа прослављали име Божије. Исихија је важна, али су важнији послушање и заједница. Ако имаш правило од десет метанија, тако чини. Не пет. Боље петнаест, али најбоље десет, како треба. Ако се не чини тако то је већ за исповест. Први непријатељ није нам ђаво већ сопствена помисао. Ако својој помисли верујеш – ето пада. Ко верује својим помислима, још увек робује својој вољи. Један послушник на Светој Гори није хтео да се причешћује, јер је веровао својој помисли да није достојан…

Из беседе старца Јефрема Катунакијског – О послушању
______________________________________________________
https://podviznickaslova.wordp....ress.com/2017/04/22/

Трпљење и послушање светих монаха (Синајски чај)

Трпљење и послушање светих монаха (Синајски чај)

Дивио сам се вери и трпљењу неких почетника, и несавладивој чврстини с којом су подносили строгост не само настојатеља него и извесних монаха много нижих од њега...
podviznickaslova.wordpress.com

Please log in to like,wonder,share and comment !

Јов поставља питања и захтева одговоре. Књига о Јову говори о човеку који „бијаше добар и праведан, и бојаше се Бога“. Међутим, те особине не само да га нису сачувале од несрећа и губитака, него су их на неки начин произвеле.
______________________________
http://wp.me/p6MeHD-Rh

Јов – човек који поставља питања

Јов – човек који поставља питања

"Наг сам изашао из утробе матере своје, наг ћу се и вратити.
Господ даде, Господ узе: да је благословено име Господње.” (Јов. 1,21)
wp.me

Please log in to like,wonder,share and comment !

Предавање Његовог Преосвештенства Епископа Захумско-херцеговачког и Приморског Г. Григорија на тему "Светиња живота" које је на Средопосну недељу, четврту недељу Великог Часног поста посвећену Светом Јовану Лествичнику одржао у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

Светиња живота

Светиња живота

"Куда год да кренеш упамти једно - да је Он умро за тебе."
- о. Нифон Светогорац
wp.me

Please log in to like,wonder,share and comment !